Skip to content

Pelaburan Emas: Panduan Pengguna

Emas adalah satu-satunya pengecualian laman web. Harga emas terus meningkat sepanjang tempoh dua tahun lepas. Terdapat beberapa sebab mengapa harga emas terus meningkat dalam tempoh dua tahun yang lalu. Pertimbangkan dengan teliti sebelum membuat keputusan sama ada untuk melabur atau tidak. Emas adalah cara yang baik untuk pelabur kecil dan besar untuk mengurangkan risiko kehilangan wang mereka dalam pelaburan lain. Emas adalah pemalar, tidak seperti saham dan bon.

Harga emas terus meningkat apabila institusi perbankan pusat terus membeli emas untuk kepelbagaian dan penyatuan pegangan mereka. Ini benar terutamanya bagi jurubank pusat daripada pasaran baru muncul yang melabur dalam aset dolar, seperti sekuriti kerajaan. Dalam lapan bulan sebelum 2011, pembelian mereka meningkat lebih 150 peratus. Kali pertama di Eropah sejak 1986, sebuah institusi perbankan pusat telah membeli emas secara bersih. Trend ini tidak mungkin berubah dan akan terus memberi tekanan kepada harga emas. Apakah pelaburan emas yang paling boleh dipercayai dan jangka panjang?

Anda boleh melabur dalam saham syarikat perlombongan emas. Anda boleh melabur terus dalam syarikat perlombongan emas atau membelinya melalui broker. Pelabur mengharapkan untuk membuat wang daripada dividen dan kenaikan harga syarikat-syarikat ini. Anda harus sedar bahawa emas dan harga saham dalam syarikat perlombongan emas tidak selalu bergerak bersama. Harga saham tidak menentu, dan ia boleh berubah dengan cepat. Mereka juga boleh menimbulkan risiko. Anda tidak benar-benar melabur dalam logam tetapi dalam syarikat.

Syiling jongkong menawarkan cara yang paling rasional dan kos efektif untuk melabur. Syiling Bullion ialah pilihan yang paling kos efektif dan rasional. Banyak syiling telah diterima secara meluas oleh pasaran dan didagangkan. Sesetengah orang percaya bahawa perhiasan emas adalah alternatif yang lebih menarik kepada syiling emas. Walaupun harga barang kemas lebih mahal daripada jumlah kecil yang anda bayar untuk syiling, ia masih berbaloi dengan wang tambahan. Premium ini tidak akan dikembalikan jika barang kemas dijual.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *